Birdiehistorik
Birdie: för många en underbar segelbåt, snabb och elegant i sin flykt som en fågel, för andra en golfterm,som betyder ett under idealslag. Alltså våra båtar är ett strå vassare än normalt.
Eller hur !! För att inte tala om dess besättningar.
Allt började med två bröder, Jack och Erkki Eggel. (En seglare och en golfare.)
Birdie 24:an
Jack hade tidigare byggt en båt av Harry Becker.
1973 beställde Jack och Erkki en båtkonstruktion av Harry Becker. Ritningarna fick de på båtmässan 1974, och prototypen byggde de i Trosa. ( I ett svinhus som isolerats extra.) Skrovet gjordes enligt Harrys ritning och gemensamma ändringar. ( Bl. a. flyttades kölen.) Överbyggnaden tog Jack från den tidigare skapelsen. Denna fick modifieras en del och så var Birdie 24:an född.
Prototypen seglades under sommaren 1974. Hon kappseglades då bl. a. mot en annan Beckerkonstruktion Arabesque 26 och vann klart. Birdien seglades av Harry Becker och Jan Söderlind, (senare grundare av Birdieklubben) och Arabesque 26:an Jan Becker. Vad kan Harry tyckt om detta?
Vintern 74-75 byggdes formar på Björkviks varv på Värmdö. Birdien ställdes ut för första gången på båtmässan i Marmorhallarna. Ett tiotal båtar byggdes plastfärdiga på Rånasvarvet i Norrtäljetrakten och de levererades i Kyrkviken på Lidingö sommaren –75.
Efter mycket letande uppbringades till slut en lokal på 200 kvm i Bobacken i Orminge. Där startade självbygge hösten –75. Mässan i Älvsjö –76 innebar vändpunkten. Det blev fullbokat framöver. Ny och större lokal behövdes. Efter mycket svårigheter kunde denna byggas i Orminge. Denna blev klar sommaren –77 och innebar att det kunde byggas i 2 omgångar formar samtidigt. Till och börja med var hela inredningen i trä, men efter julen –77 kom basinredningen vilket förenklade inredningsbyggandet. Under några år byggdes 24:an sedan i tre omgångar formar, två i Stockholm och en omgång hos Bo Rander i Göteborg. Senare åkte ena omgången formar till Saab i Linköping samtidigt som Marin Park tog över byggnationen i Stockholm. Marin Park försökte senare även marknadsföra en 7/8 dels riggad 24:a tyvärr utan framgång.
Några 24:or byggdes under 81-82 hos "nya Eggels" samtidigt som 32:an byggdes där.
Sammanlagt byggdes det cirka 360 stycken Birdie 24:or.

Birdie 32:an
Efter några år och flera experimentbåtar (Birdie 27:or m.fl.) så fick Jack reda på att Jan Becker hade en ny båt på gång hösten 78. Denna tänkte Jan vara med i Halvtonnar-VM 1980. Jack fick använda denna som plugg till formar. Friborden höjdes, för och akter modifierades. Massvis med slipjobb för att få upp finishen. Sedan gjordes skrovformarna och ännu mera slipjobb. Däcket byggde Jack upp av ribbor och delar från en annan båttyps sittbrunn. Massvis med plastning, spackling och sliparbete. Så var däckspluggen klar. Därefter gjöts däcksformen. Sedan var formarna till Birdie 31:an klara. En "försäljningsfot" lades till och Birdie 32:an var född
Samtidigt gjorde Jan Becker ett däck till sin Becker 31:a.
Hur det gick i "Halvtonnar-VM. Tyvärr inget vidare varken för Jan Becker eller den Birdie-32:a som ställde upp. Ingen av dem dem blev uttagen att representera Sverige. Däremot gick det bra för Jack Eggels Jackpot i Gotland Runt 1980.
Under åren 1979-1986 byggdes det ca 160 st Birdie 32:or.